Ученик в Австрия беше осъден на 8 месеца затвор за тероризъм. Момчето планирало да взриви бомба на централна гара във Виена.

Осъденият е 14-годишният Меркан от град Санкт Пьолтен, на 60 км западно от Виена. Имигрирал със семейството си от Турция през 2007 г.

Той е бил арестуван още през октомври миналата година, след като заявил намерения да купи вещества за направата на бомба. Дори свалил подробни инструкции на компютърната си игра. Мишената му била централната гара във Виена.

„Той пледира виновен. Това е неговото убеждение”, коментира адвокатът на обвиняемия Рудолф Майер.

Момчето е било вербувано от „Ислямска държава”. Твърди се, че групировката му обещала 25 хиляди евро, ако извърши атентата. Планирал и да замине за Сирия и Ирак, за да се бие в редиците на джихадистите.

„Момчето донякъде е изключено от обществото, дискриминирано е. Ако Западът не осъзнае, че трябва да инвестира в борбата с радикализацията, ще последват хиляди още други случаи”, коментира още защитникът на момчето.

Към присъдата от 8 месеца затвор, съдът добави и 16 месеца условна присъда. Австрийските власти са под тревога, след като се оказа, че над 200 души от страната са заминали да се бият в редиците на „Ислямска държава”.