13 руснаци са обвинени за намеса в американските избори
От обвинителния акт става ясно, че тяхната операция в един момент е разполагала с 1,25 млн. долара месечен бюджет
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 4
    4
2111564994.jpg
Снимка: iStock

Срещу 13 руснаци са повдигнати обвинения за намеса в американските избори през 2016 г., на които Доналд Тръмп стана президент, съобщиха от офиса на спецпрокурора Робърт Мюлер.

Освен 13-те физически лица, обвинени са и три юридически лица, сред които подкрепената от държавата „ферма за тролове онлайн” Агенцията за изследване на Интернет, пишат от „Гардиън”.

В обвинението, дълго 37 страници, е посочено, че руските действия включват „подкрепата за кампанията на тогавашния кандидат Доналд Тръмп и опетняването на неговия опонент Хилари Клинтън”.

Стив Банън е призован пред спецпрокурора, разследващ руска намеса в изборите в САЩТова стана в деня, в който бившият главен стратег на Белия дом бе изслушан от Комисията по разузнаване в Камарата на представителите

Обвинените руски граждани се представяли за американци в социалните мрежи, купували реклама онлайн и организирали политически протести. Те са откраднали самоличностите на истински жители на Съединените щати, за да пишат онлайн, и са изградили компютърни системи, които да прикриват „руската следа” в действията им.

Според разследването обвиняемите са действали заедно още от 2014 г. насам с цел да „нарушат, възпрепятстват и унищожат законовите функции на американското правителство”, като се намесят в местните политически и избирателни процеси.

Обвинението разкрива и потресаващи подробности за бюджета на „опетняващата кампания”.

2111564993.jpg
Евгени Пригожин Снимка: iStock

Един от обвиняемите – руският бизнесмен Евгени Пригожин е използвал контролираните от него компании, „Конкорд мениджмънт и кънсълтинг” и „Конкорд кетъринг”, за да финансира руската операция. В един момент те са разполагали с месечен бюджет от 1,25 млн. долара, от които били плащани заплатите на оперативните работници и даже им раздавали бонуси.

Кампаниите са организирани от руснаци, които се представяли от една страна за поддръжници на Тръмп, а от друга – за негови върли опоненти от организации като „Чернокожият живот има значение”.

Въпреки че Тръмп вярва на Путин, ЦРУ потвърди обвиненията за руска намеса в изборитеЗаключенията на разузнавателните служби за намеса на Русия не са се променили, се казва в комюнике на Управлението

Обвинените са Михаил Бистров, Михаил Бурчик, Александра Крилова, Анна Богачева, Сергей Полозов, Мариа Бовда, Роберд Бовда, Джейкун Огли, Вадим Подкопаев, Глеб Василченко, Ирина Кавержина, Евгени Пригожин и Владимир Венков.

Всички са обвинени в конспирация срещу Съединените щати. Трима от тях са обвинени в банкова измама, а петима – в кражба на чужда идентичност.

От руското МВнР заявиха, че обвиненията срещу руските граждани са абсурдни и отразяват „съвременната американска политическа реалност”.

„Според Министерството на правосъдието на САЩ те са 13. 12 души са осъществили намесата в изборите в САЩ?! 13 срещу спецслужби с милиардни бюджети? Срещу разузнаване и контраразузнаване, срещу новите технологии и разработки? Абсурд!”, заяви говорителят на руското външно Мария Захарова.

  • 4
    4
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре