Тринадесет души са загинали и десетки са ранени, след като снаряд удари трамвайна спирка в район „Ленински” в Донецк, предаде ТАСС, позовавайки се на властите на самопровъзгласената Донецка народна република.

По предварителни данни срещу спирката било стреляно с гранатомети от микробус. В резултат на обстрела са се запалили тролейбус и автомобил.

Инцидентът е станал около 9 часа тази сутрин. Очевидци, цитирани от ТАСС, съобщават, че били дадени пет изстрела.

Властите в самопровъзгласилата се Донецка народна република заявиха, че изстрелът е направен от микробус. На мястото на стрелбата е пристигнал ръководителят на републиката Александър Захарченко.

По думите на представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република украинските правителствени войски са обстреляли жилищния район, предаде РИА Новости.

Той е казал още, че по предварителна информация са повредени тролейбус и трамвай на градския транспорт и е възможно да има жертви сред мирното население.

Украинското министерство на отбраната обвини проруските сепаратисти за нападението, съобщи Франс прес. Според властите в Киев мястото, където е улучено транспортното средство, е на 15 километра от зоната, където се намират украинските сили.

В източните райони на Украйна сраженията не спират въпреки призивите за прекратяване на огъня, отправени от външните министри от „Нормандската четворка”.

На среща в Берлин, завършила късно снощи, те апелираха за изтегляне на тежкото въоръжение зад линията, договорена през септември. Нормандската четворка влкючва външните министри на Русия, Украйна, Германия и Франция.

„Нещата зависят от това дали договореното тук от нас ще се осъществи, или ще остане просто като мастило върху хартията. Това до голяма степен зависи от Русия, която се съгласи да въздейства в тази посока на сепаратистите в Източна Украйна”, заяви външният министър Франк-Валтер Щайнмайер.

„Разговорите бяха трудни. Упяхме обаче да се споразумеем за среща на контактната група в близките дни. Надявам е тя да бъде ползотворна”, допълни и украинският му колега Павло Климкин

Нови санкции срещу Русия не са обсъждани, стана ясно след срещата, въпреки обвиненията на властите в Киев към Москва, че струпва войски по общата им граница.