Дванайсет души загинаха през последните пет дни наводнения в американските щати Южна и Северна Каролина. Това съобщиха местните власти, според които повечето трагични инциденти са свързани с пътни произшествия, предизвикани от лошото време, предаде ТАСС.

Пороите, връхлетели двата щата, са последици от урагана Хоакин, който бушува в Атлантическия океан. Най-тежко е положението в Южна Каролина - валежите в един от окръзите в щата в неделя достигнаха близо 450 милиметра, което е рекорд за САЩ от 16 години.

Проливните дъждове в региона на бедствието вече са спрели, но равнището на водите все още надхвърля критичното. Според властите са протекли стените най-малко на четири язовира в центъра на Южна Каролина, което може да влоши допълнително ситуацията.

Спасители продължават да евакуират местни жители от най-опасните райони. Хиляди хора са останали без ток и вода.
Президентът на САЩ Барак Обама обяви Южна Каролина за зона на стихийно бедствие и нареди в щата да бъдат изпратени помощи от федералния център.

Отпуснатите средства ще се изразходват и за наемане на временни жилища. В такива случаи местните жители получават и преференциални кредити като компенсация на имуществените щети, отбелязва ТАСС.