Китайските власти са задържали под стража 12 души във връзка с големите експлозии от склада за опасни вещества в град Тянцзин, предаде Ройтерс.

Взривовете отнеха живота на най-малко 139 души, други 34 все още се издирват.

Сред задържаните са и някои от членовете на ръководството на компанията собственик на склада „Жуйхай”. В дните след взрива стана ясно, че някои от тях са използвали политическите си връзки, за да заобиколят някои от правилата за безопасност и да получат разрешителни за дейност.

Прокуратурата в Китай е започнала разследване срещу 11 представители на обществените власти за злоупотреби с властта и небрежност. Сред тях са чиновници от местните управления по транспорт, безопасност на труда, пристанищните власти и митниците. Сред разследваните е и ръководителят на държавната компания, която управлява дейността на пристанището в Тянцзин.

Взривовете станаха на 12 август и складове и част от пристанищната зона на Тянцзин. Някои от жилищните квартали в непосредствена близост също пострадаха тежко.

Местното население беше силно притеснено, че силно токсични вещества може да са попаднали във въздуха и водата на града.

По данни на властите складът за химикали, в който възникна първата експлозия, е съдържал около 700 тона силно токсичен натриев цианид, заедно с много други видове опасни химически вещества.

Оказва се, че складът се е намирал на по-малко от километър от жилищни квартали и големи пътни артерии в града. Това противоречи на нормите за безопасност, които действат в Китай.