10 вече са жертвите, а 15 са ранени, след като ван се вряза в пешеходци в канадския град Торонто. Това съобщи началникът на полицията в Торонто Марк Сандърс.

По-рано полицията съобщи за деветима загинали и 16 ранени при инцидента, който стана на оживено кръстовище в северната част на града в 13:30 ч. а местно време. Ванът се качил на тротоара и започнал да блъска пешеходците. 

Полицията задържа водача Алек Минасян, 25-годишен жител на предградието Ричмънд хил.

Той ще се изправи пред местен съд.

Началникът на полицията заяви, че мотивът за нападението все още не е известен. Той уточни, че въз основа на свидетелските показания действията категорично изглеждат преднамерени. Сандърс посочи, че полицията няма предишна информация за задържания. 

Снимка: Reuters

Същевременно канадското министерство на обществената сигурност заяви, че настоящият инцидент няма връзка с националната сигурност.

Според телевизия Ен Би Си, която се позовава на американски и канадски представители на силите за сигурност, психическо заболяване, а не тероризъм, е водещата теория за нападението в Торонто.

По информация на българина Красимир Гаджоков в Торнто сред пострадалите е съквартирант на българин. Той разказа още, че Минасян е заплашвал, че ще стреля, преди да бъде арестуван, но в крайна сметка, се оказало, че в него няма оръжие.

По думите му в Торнто няма паника в момента, няма и засилено полицейско присъствие.

На този етап няма информация за пострадали българи, съобщи за bTV Петър Крайчев, консул на България в Торонто. Той предостави и телефон за връзка в консулството – 001 4168 921 738, като призова той да се използва по целесъобразност.