Днес се отбелязва Световният ден, посветен на борбата с ХИВ/СПИН. За първи път това става през 1988 г. след решение на Световната здравна организация и Общото събрание на ООН.

Идеята е да се насочи общественото внимание към проблемите, свързани със Синдрома на придобита имунна недостатъчност. На среща здравните министри на страните от ООН призовават за социална търпимост към ХИВ-позитивните и разширение на обмена на информация за епидемията, превърнала се в пандемия в последните десетилетия.

Доброволците на Българския младежки червен кръст ще организират днес три стационарни пункта за раздаване на презервативи и информационни материали в София, съобщиха от организацията. Те ще бъдат разположени на метростанциите „Сердика”, „Софийски университет” и НДК.

Пред сградата на здравното министерство ще има мобилен кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. Екипи от доброволци ще раздават превенционни материали около паметника на Патриарх Евтимий, Народния театър и метростанция „Васил Левски”.

Около 17:00 часа доброволците на БМЧК-София от всички пунктове ще се отправят към НДК, където заедно с партньорите от Българската фармацевтична студентска асоциация, Българската стоматологична студентска асоциация, Студентския съвет на Медицинския университет и други партньорски организации ще се присъединят към флашмоб трансформация със запалени свещи. В нея участниците ще изрисуват с телата си червен кръст и червена панделка за съпричастност в борбата срещу ХИВ/СПИН, която ще се прелее в масова прегръдка под антидискриминационното мото „Прегръдката не е заразна”.