Контузен преди големия мач: от Мохамед Али до Кобрата
Отлаганията са досадна, но неизбежна част от великата игра
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0
2111477555.jpg

Травмите съсипват големите сблъсъци на ринга от зората на професионалния бокс. И Кубрат Пулев е просто поредното име в един наистина внушителен списък. Тези железни момчета стигат до абсолютния си физически и психически предел в тренировките преди дългоочаквания мач. И затова контузиите и отлаганията отдавна се приемат като досадна, но неотменима част от великата игра.

Понякога боксьорите са от едната, понякога - от другата страна. Кобрата го знае чудесно - през 2014 г. той се усъмни в почтеността на Владимир Кличко, когато украинецът измести с няколко месеца битката за титлата заради разкъсано мускулно влакно на бицепса на ръката. Сега по прищявка на Съдбата загуби статута си на претендент, хонорар в размер на 5 милиона долара и шанса да стане световен шампион на три от организациите...

2111477558.jpg

А какво да кажем за Тайсън Фюри, който се готвеше напразно за срещите си с Дейвид Хей, Дерек Чисора и отново Кличко? Накрая самият той се отказа от реванша срещу Владимир заради травма в глезена, която впоследствие се трансформира в положителна проба за кокаин...

Да запазиш фокуса и тонуса си в такава ситуация е истинско предизвикателство. Но, както вече стана дума, някои от най-великите двубои за световната титла в тежка категория са били предшествани от отлагане по лекарско предписание. И, разбира се, от неизбежните съмнения относно същинските мотиви. 

Кобрата трябва да изиграе още един мач, за да стане отново претендент (ВИДЕО)Регламентът пази само шампиона, но не и съперника му при контузия

През 1964 г. Сони Листън се намира в наистина страховита форма и е твърдо решен да си върне пояса от Мохамед Али. Но вечерта на 13 ноември, само три дни преди реванша в Масачузетс, Али се сгърчва на пода в хотелската си стая и започва да повръща сякаш безспир. След спешна операция от херния лекуващият лекар в бостънската болница обяснява, че проблемът е причинен от вродена слабост на стомашната лигавица. Мачът е отложен с почти 6 месеца.

През този период младежът Али бързо набира мощ. А Листън, за когото всички подозират, че е доста по-възрастен от официалните си 34 години, започва да отслабва както физически, така и психически. На ринга всичко е ясно - само след две минути Али се надвесва над проснатия си съперник и му крещи: „Стани и се бий, глупако”. Листън така и не става под скандиранията „Фалшиво, фалшиво, фалшиво”, които огласят залата в Луистън, Мейн.

2111477553.jpg

Десет години по-късно Мохамед Али се озовава на обратния полюс. Някъде дълбоко в горещата и влажна джунгла на Заир човек на име Бил Макмъри получава всекидневна порция юмруци от Джордж Форман. Насред поредната канонада лакътят на спаринг партньора се врязва в кожата под лявото око на Форман. Дълбоката рана и паническият страх от игли на световния шампион водят до отлагане с месец и половина.

Али направо откача - призовава съперника си да носи каска, а вместо него на ринга да се качи Джо Фрейзър. После заплашва, че ще се прибере в САЩ, където има тонове сладолед и момичета с къси рокли... Кризата отминава, а след няколко седмици легендата танцува около безпомощния Форман в продължение на 8 незабравими рунда.

2111477551.jpg

Колко ли различно можеше да бъде всичко, ако заблуденият лакът на Макмъри не бе попаднал върху плътта на Джордж?

Майк Тайсън също не бе пощаден от благословията и проклятието на отменените мачове - срещу Брус Селдън, Бъстър Матис джуниър и Ивендър Холифийлд (два пъти). За Динозавъра обаче чакането не бе никакъв проблем. Всъщност той се настървяваше още повече. Именно след 8-седмично отлагане Железния Майк захапа ухото на Холифийлд и създаде една от вечните легенди на професионалния ринг... 

2111477554.jpg

Разбира се, понякога сценарият е съвсем различен - боксьорите грижливо крият за получените травми, за да не излязат страхливци в очите на хората и (най-вече) да приберат тлъстия хонорар. Само преди няколко месеца Дейвид Хей бе буквално размазан от считания за аутсайдер Тони Белю в Лондон. Още преди двубоя вървяха слухове, че британецът има сериозни проблеми с глезена. Той действително едва се движеше по ринга, а след това се наложи да бъде опериран. 

  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре