Властите в Бургас издирват две момчета на 13-14 г., които са потрошили общинска стоянка за велосипеди под наем, за да откраднат едно от колелетата. Общината на морския град има видеозапис от вандалския акт и, както и в други подобни случаи, го е качила на сайта си.

Атаката срещу стоянката започва в ранните часове на 24 юни, а минути след 5 сутринта децата в крайна сметка успяват да откраднат колелото, след като разбиват заключващия механизъм. То има чип за проследяване и е намерено малко по-късно, обясни пред bTV директорът на Общинско предприятие „Трнаспорт” Андрей Румчев.

Колоездачите в града недоумяват защо се напада системата, която смятат за удобна и евтина – със стоянки по целия град и такса за ползване от 1 лв. на час.

„Неприятно е, че все още продължават тези инциденти, на нас ни коства немалко средства възстановяването”, коментира Андрей Румчев.

По думите му записът вече е в МВР и децата продължават да се издирват. Родителите им са застрашени от актове до 5000 лв. за вандалската проява. Румчев отбеляза, че Бургас вече се наблюдава от 900 камери, като оператори ги следят денонощно и се работи над това полицейски патрул да се изпраща веднага към мястото на дадено престъпление.