Националният институт по метеорология и хидрология не е типичният научен институт и протестът на служителите му беше насочен към Общото събрание на БАН заради неразбирането, с което са посрещани нуждите му. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„По исторически причини този институт е останал в структурата на БАН, която обединява чисто научни институти, които нямат перманентно заложена задача, а сами си възлагат научни задачи и работят по тях”, посочи той.

И допълни: "Това е национална метеорологична служба, Тя има основание да е извън структурата на БАН, да бъде подчинена примерно на МОСВ и да получава директна субсидия".

От пресцентъра на МОН по-късно през деня специално се свързаха с bTV, за да обяснят, че министърът не е искал да каже, че институтът ще се мести под шапката на екоминистерството.

„Поехме ангажимент техният бюджет да е на отделен ред”, заяви Вълчев, като обясни, че субсидията на БАН е била увеличена с 25%, но тези пари не са стигнали до метеоролозите, защото са се разпределяли на база научни резултати – а НИМХ има предимно оперативна дейност.

Министърът подчерта, че ако друг институт от БАН може да си позволи изцяло да излезе в отпуск през август, то за НИМХ това просто не е възможно.