Предложеният вариант с четири района за ново деление на страната за статистически цели е най-консенсусният. Това райониране служи за целите на отчитане на показатели към Евростат, като икономически и социални характеристики на регионите и за България като цяло.

Това обясни зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова в предаването „Тази сутрин” по bTV по повод проекта за промени в Закона за регионалното развитие, според които страната се разделя на  четири района – Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски.

Основният параметър при районирането е населението, защото статистическите райони, съгласно изискванията на ЕК, трябва да обхващат определен брой население, обясни още Деица Николова.

Тя напомни, че съгласно изискването на Европейската комисия статистическите райони трябва да обхващат определен брой население, като два от сегашните не отговарят на това условие и затова държавата трябва да предприеме необходимите стъпки, за да се намали рискът от санкции.

По думите й деленето на страната е направено и на географски принцип, и е обвързано с историческите характеристики и природните особености на районите. „Този модел дава възможност за провеждане на дългосрона и балансирана регионална политика”, отбеляза зам.-министър Деница Николова.

„В изменението на Закона за регионалното развитие, който в момента е в процес на обществено обсъждане, е заложен модел, при който всеки един от регионите, съобразно спецификите и потенциала за развитие, ще може да получава конкретно финансиране за определени проекти. Новата визия по отношение на регионалната политика е да имаме специфични особености за всеки район, той да може да се разглежда диференцирано и средствата да се управляват диференцирано”, посочи Деница Николова.