Силвия Матерн е първата цивилна българка в НАТО. Работи там 10 години – в територия, запазена за мъже. Защото това е най-мощната военна организация, в която членуват държавите с най-силни армии в света.

Тя разказа, че пътят до НАТО е бил дълъг и труден – отнело ѝ е две години.

„Кандидатствах там над 20 пъти, съответно 19 бях отхвърлена. Всеки път подобрявах нещо в кандидатурата си, допълвах автобиографията си. През 2006 г. започнах да работя там в Центъра за програмиране към НАТО, който се намира в Белгия. Там работех като уеб-разработчик, графичен дизайнер и изпълнявах функции по корпоративен имидж. В последствие, през 2010 г. кандидатствах за по-висока позиция и спечелих място за софтуерен инженер. Преместих се в Агенцията по комуникация и информация”, сподели Силвия.

Силвия разказа, че в НАТО военните и цивилните работят в пълна симбиоза и взаимно се допълват, за да се изпълни съответната мисия.

„За периода от 10 години, най-странното, което ми се случи беше отличието ми за особен принос към НАТО. Дадоха ми медал. Аз си мислех, че просто си върша работата, оказа се, че си я върша повече от добре. Сега си давам сметка, че това е много добър подход за мотивация на персонала”, каза ИТ специалистът.

Тя сподели, че едно от най-вълнуващите ѝ преживявания в Алианса е учение за цивилни, при което е имало лекции за първа помощ и как се използва оборудване за химическа атака.

„Бяхме оборудвани с 20-килограмови раници, бронежилетки, с това оборудване, ние прекарахме часове наред навън, поставени в различни ситуации за оцеляване. Там се научих, че силата на НАТО се крие в  разнообразието от нации и как да използваме различията си, за да постигнем общата цел”, каза Силвия.  

Силвия избира да се върне в България заради децата си. Иска да израснат в родината и да се докоснат до българските традиции и природа.