Уникална изложба в Париж представя изключително красиви български автентични килими. Те разказват 350-годишната история на килимарството у нас.

Експонатите са от XVIII в., XIX в. и XX в., но багрите все още са живи, очароват и разказват истории. Затова и името на изложбата в българския културен институт е „Истории в цветове“.

Това е една много дълга история за взаимно привличане и за признание за красота. От една страна е завладяващият и космополитен Париж, а от друга – тайнственото съвършенство на българските килими.

Снимка: bTV

Историята започва през 1900 година. И точно както сега, Париж се готвел за Олимпийските игри само след няколко месеца. Тогава, преди 124 години, Париж е бил домакин и на Световното изложение.

Снимка: bTV

Българският павилион е бил на брега на Сена, а посетителите му оставали без дъх, когато вътре попадали под магичната красота на килимите. 25 международни експерти присъдили тогава 2 златни и 3 сребърни медала за килими от Чипровци и Котел.

Снимка: bTV

124 години по-късно отново автентични килими, красили някога български домове, са изложени в Българския културен институт – само на няколко минути пеша от Елисейския дворец. Всички те са част от зашеметяващата колекция от над 900 килима на Якоб ван Беелен. Нидерландецът живее във Велико Търново от 2010 година.

Снимка: bTV

„Пак висят! В този момент, малко преди откриване на изложбата, това много ме радва. Това трябва постоянно да се вижда. Затова според мен в България трябва да има Национален музей за българско килимарство. Както в Турция има, в Азербайджан има, в Сърбия. Работя за каузата. Ще се радвам, ако още хора се включат в тази инициатива, защото добре е за България, мисля“, обясни Якоб ван Беелен специално за bTV минути преди публиката да влезе в изложбената зала.

Снимка: bTV

„Тази изложба е една от многото истории, които могат да бъдат разказани за България. Бих казала силна история, тъй като тя прави усилие да докара от България до Париж във Франция истински автентични килими, не просто репродукции или картинки, които са част от домовете на хората, преди 100, 200, 300 години“, допълни Десислава Бинева, директор на Български културен институт в Париж.

Снимка: bTV

„Тези килими имат истории и разказват истории. Те могат да бъдат пипнати и усетени от хората, които влизат тук. Мисля, че тя е разказ за живите ни традиции. Спомням си, когато се запознахме с г-н Якоб ван Беелен, на когото всички тези килими, които представяме принадлежат. Те са част от неговата лична колекция. Той ми каза – „Вие на Изток все още имате живи традиции – нещо, което в Запада вече не съществува. Смятам това за огромно богатство“, коментира Бинева.

Снимка: bTV

„Намирам изключително очарователно старанието му да се грижи за българските традиции, бидейки чужденец, макар и живеещ в България. Искрено адмирирам неговата цел и мечта да създаде музей на българското килимарство в България. Знам, че полага страшно много усилия, че предстоят много стъпки и искрено се надявам да намери все повече поддръжници тази идея. За момента търсят сграда и това е много важно за тях. Мисля, че това, с което ние сме любопитни за хората, които влизат тук, е именно това, с което сме идентични, това, с което сме различни от тях. И да, това е много любопитно за чуждестранна публика“, каза още директорът на Българския културен институт в Париж.

Сега остава и самата България да бъде убедена, че музей трябва да има, защото публика за нашите живи традиции очевидно има. Тя съвсем не е само в Париж.