1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Плоският данък пада, но друг път

БГ Бизнес

Според Владислав Горанов ще се отвори голяма дупка в бюджета

Финансовият министър Владислав Горанов е склонен да мисли за промяна на плоския данък върху личните доходи, но след... следващите избори. На конференция, посветена на 10-годишнината от въвеждането на този модел, той отчете че при сегашното коалиционно споразумение на управляващите партии няма какво да се прави.

От КНСБ са категорични, че тази форма на облагане взима повече от най-ниско платените. Синдикатите настояват за въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната заплата. По сметките на Горанов, обаче, така в бюджета ще се отвори дупка между 1 и 2 милиарда и тогава ще се наложи да се вдигнат данъците върху средните доходи.

„Тук не говорим за свръх богатите. За тези, които през плоския данък осигуряват ресурс за поддържане на сива икономика, над осигурителния праг имаш един чист ресурс с който можеш да правиш каквото си искаш - да си купуваш яхти, да дразниш хората, карайки Ролс-Ройс”, обясни министърът.

Според Пламен Димитров от КНСБ необлагаемият минимум е дясноцентристка мярка, защото намалява данъчното бреме и така изпълнява ангажимента на управляващите да не вдигат налози.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии