1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Официално: И „Росатом” се предложи за АЕЦ „Белене”

Официално: И „Росатом” се предложи за АЕЦ „Белене”

Руската оферта ще се надпреварва с предложения от Китай и Южна Корея

Руската държавна ядрена корпорация „Росатом” е подала заявка за участие в проекта за строителство на АЕЦ „Белене” в България.

„В рамките на процедурата по избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене” (България), обявен на 22 май 2019 г., държавната корпорация „Росатом” подаде в срок заявка за участие в процедурата. Националната електрическа компания на България успешно е приела заявката. 

Енергийният министър Теменужка Попова обясни, че ще бъде определена кратка листа на компании, с които да се водят преговори. По този начин ще се отправи покана до компаниите, с които се счита, че е добре да бъдат проведени такъв тип преговори, а след това ще бъдат поканени да подадат обвързваща оферта.

„Росатом” пуснаха заявлението си точно в края на срока, като до момента оферти имаше от аналогични ядрени корпорации от Китай и Южна Корея. Има и оферти от „Фрам атом” и „Дженерал електрик” за оборудване, като фирмите може да работят и с избрания за стратегически инвеститор.

Процедурата по избор трябва да приключи до 22 май догодина. Очаква се утре държавата да оповести имената на всички официални кандидати. 

По-рано днес ядреният експерт проф. Георги Касчиев коментира в студиото на „Тази сутрин”, че е притеснителна липсата на частни европейски фирми в надпреварата, което показва, че за останалите участници проектът очевидно е преди всичко геополитически.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии