1 USD
1.8387 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,643.6

Драстично поскъпване на природния газ от 1 октомври

БГ Бизнес

Предлага се повишение с почти 14%

Драстично поскъпване на природния газ от 1 октомври. Това предлага работната група към Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Преди седмица „Булгаргаз” поиска природният газ да поскъпне. В предишни такива случаи експертите от КЕВР обичайно са редуцирали искания скок, но не и този път – сега  препоръчват поскъпването да се одобри.

Документът ще бъде разискван на открито заседание на комисията на 25 септември. Докладът предвижда повишение с почти 14%.

Причината – очакваните по-високи доставни цени на природния газ от внос, по-високия курс на щатския долар спрямо лева, както и факта че през третото тримесечие на годината дружеството е продавало на загуба.

Ако КЕВР окончателно разреши поскъпването, по закон ще се наложи и нова актуализация на тарифите за парно и електроенергията от топлофикаците. Изчисленията сочат, че при 14% скок на природния газ, парното ще поскъпне с почти 10%. Ще поскъпне и топлата вода.

Това ще бъде четвъртото поредно увеличение на цената на природния газ от началото на годината.

През юли заради поскъпването на природния газ с малко над 10% цената на парното в страната веднъж беше повишена средно със 7,33% и като се добави още едно увеличение от 1 октомври реалното повишение за абонатите тази зима ще е над 15%.

Това е най-негативният сценарий, ако регулаторът не успее да намери резерви, които да ограничат поскъпването. 

Производители в оранжерия край Първомай се притесняват, че новото поскъпване ще оскъпи драстично крайната им продукция.

„Тази краставица днес излиза от оранжерията на 85 стотинки. След увеличението тя ще струва един лев. При краставиците – 70% от нашите разходи представляват отоплението, което се извършва с природен газ”, посочи Атанас Кунчев, Асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

Според енергийния експерт Христо Казанджиев увеличението е правилно и неизбежно. Заради него всяко производство, свързано с природния газ, ще поскъпне. 

Това ще бъде четвъртото увеличение на цената на природния газ от началото на годината. Енергийният регулатор ще вземе окончателното решение в края на месеца.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии