„Моши моши, Япония“ – историите на една българка за Страната на изгряващото слънце
Кога се покланят в Япония, защо има жени, които учат готварство в университет и какво мислят японците за нас
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Юлияна Антонова
Снимка: bTV

Има ли джамии в Япония, ядат ли хляб там и какво се случва, когато спрат водата? Отговорите на тези въпроси дава писателката Юлияна Антонова в книгата си „Моши моши, Япония“.

Антонова е дългогодишен дипломат, омъжена е за японец и вече над 20 години живее в Страната на изгряващото слънце. „Моши моши, Япония“ събира нейните истории от живота в тази страна.

„Моши моши“ всъщност означава „Ало“, така че от мига, в който стъпите в Япония, ще чувате това навсякъде, обясни Антонова в предаването „Тази събота“ по bTV.

Другото значение обаче, което е използвано и в книгата, е със смисъл на „Извинете, мога ли да ви помогна“/ „Имате ли нужда от помощ“. Това е много деликатен израз, които избягва споменаването на „нужда“ и „помощ“, обясни авторката.

В „Моши моши, Япония“ се обясняват например отделни случаи, в които японците се покланят и защо. А те се покланят непрекъснато, дори на... празен влак. С това екипът, който трябва да почисти влака, благодари на работодателя си и на машиниста, който е докарал успешно влака до гарата. Непрекъснато има за какво да благодарят, обясни Антонова.

Юлияна Антонова
Снимка: bTV

Друга особеност е извиняването за причинено неудобство. Ако се наложи ремонт, при който ще спират водата, това се обявява дни преди това, има известия, после бележки на вратата, после идва човек, който се извинява и казва, че на тази еди-коя си дата ще има отстраняване на повреда. И ремонтът никога не продължава повече от предвиденото.

При различни случаи пък фирмите дават подарък на клиентите си за благодарност, че са ги избрали.

Храната наистина е нещо специално за японците и на това се дължи дълголетието им. Те ядат хляб по европейски, но само сутрин на закуска, никога вечер. Като цяло много внимават какво ядат и то да е качествено.

В Япония дори има университет за жени, в който преподават готварство, защото, както икебаната, и приготвянето и подреждането на ястието е като изкуство, разказа авторката. Жените, завършили такъв университет, пък са предпочитани за съпруги.

За българите в Япония смятат, че сме много красив народ и жените имат много красиви очи, че сме много образовани и интелигентни, че имаме интересни традиции, култура, хубави песни, изключителни гласове, каза още тя.

Вижте целия разговор във видеото:

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре