За първи път три филма, създадени от български автори и с мажоритарно българско финансиране, ще бъдат представени пред международното жури на „София филм фест”, което връчва голямата награда на фестивала „София – град на киното”, осигурена от Столична община.

„Безбог”, „И после светлина” и „Христо” са трите родни заглавия, които ще се борят за отличието в размер на 7000 евро. Фестивалът е от 9 до 19 март.

„Безбог”

на Ралица Петрова бе отличен със „Златен леопард” в Локарно и две награди в Сараево, както и с голямата награда „Златна роза”. Сюжетът следва медицинска сестра, въвлечена в измама с фалшиви самоличности, която неочаквано проявява пристъп на човечност.

"Светът – или поне българският свят – се дави в депресия, корупция и мизантропия.  Любовта не съществува, макар че от време на време хората я търсят. Това е посланието на дебютния филм „Безбог” на режисьорката Ралица Петрова, филм, който си поставя за цел да покаже на зрителя цялата безрадостност в живота на посткомунистическа страна, където нищо не се променило”, пише „Варайъти”.

„И после светлина”

на сценариста и режисьора Константин Божанов ще има световна премиера след няколко дни, в основната конкурсна програма на престижния кинофестивал в Ротердам (25 януари - 5 февруари 2017). Филмът разказва историята на 16-годишния Павел, емоционален и чувствителен младеж, който мечтае да стане ученик на своя идол - енигматичния френски художник Арно.

„И после светлина” е копродукция между България, Белгия и Великобритания. В главната роля е изгряващата звезда от Ирландия Бари Кьоеган (познат в киносредите от независимата британска драма „71”). Участват още Ким Бодниа, Туре Линдхард, Солен Риго, Лубна Азабал, Слиман Дази и българските Маргита Гошева, Елица Матева, Станислава Николова.

„Христо”

е пълнометражен дебют на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов, стартирал като проект на „София мийтингс” (2013). Филмът бе представен премиерно на 34-ия фестивал „Златна роза”, където получи награда за игрален дебют и за най-добра мъжка роля на Димитър Николов (поделена).

Във филма Христо е бездомно момче, което прави всичко възможно, за да води нормален живот. Разбира се, има и неща, които не би направил. А цената на „нормалния” живот  може да се окаже твърде висока за него. „Христо” бе селектиран за участие в конкурса на Варшавския филмов фестивал (2016).

Още световни премиери

Дебютният филм от Турция – „Сняг” („Snow”) на Емре Ердогду ще има своята световна премиера на 21-ия „София филм фест”. Лентата разказва за наркозависима млада жена, която живее извън общоприетите норми на обществото. След като разбира за съществуването й, нейният брат Али оставя собствения си добре уреден живот и отива в Анталия при нея. Там им предстоят взаимни изпитания – всеки от тях се оказва предизвикателство в света на другия...

Moon Dogs, дебют на британския режисьор Филип Джон, е кинопътешествие по стъпките на двама тийнейджъри из Шотландия, по време на което те срещат загадъчно момиче, застанало помежду им. Филип е известен пънк-басист и пинг-понг фен с успешна телевизионна кариера. Филмографията му включва сериала Being Human, донесъл му две номинации БАФТА за най-добър режисьор, както и Downton Abbey (2013-15), Outlander (2016) и комедията на Ървин Уелш и Дийн Кавана Wedding Belles (2007).

В международния конкурс е включена и „Къща без покрив” („Haus Ohne Dach”) – копродукция на Германия, Ирак и Катар с режисьор Солин Юсеф, предствен с успех на фестивала в Монреал (2016). Историята е за двама братя – Алън и Ян, и сестра им Лия, родени в кюрдския регион на Ирак и израснали в Германия.

Тримата са изправени пред нелеката задача да изпълнят предсмъртното желание на майка си – да я погребат до баща им в родното село. По време на пътуването тримата изучват и родината, и собствената си идентичност, а в опит да открият истините за себе си, ненадейно губят кочвега на майка си...

Материалът е подготвен от Даниел Димитров