В сянката на Ориента
Софийската градска художествена галерия показва за пръв път у нас творби на едни от най-ярките художници на Балканите от втората половина на XIX и началото на XX век
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Иван Мърквичка
Иван Мърквичка, „Пекар“, ок.1887 Снимка: СГХГ

Софийската градска художествена галерия (СГХГ) показва за пръв път у нас творби на едни от най-ярките художници на Балканите от втората половина на XIX и началото на XX век.  

Изложбата, озаглавена „В сянката на Ориента: Образите на другия и Балканите в изкуството на художници от България, Гърция, Румъния и Сърбия“, събира автори и произведения, емблематични за историята на изкуството на четирите балкански държави.

Тя е подготвяна три години и е застрахована за милиони евро.

Владимир Димитров – Майстора
Владимир Димитров – Майстора, „Турски гробища“, 1926

Изложбата търси образа на балканското между Ориента и западните представи за полуострова от онзи период, а включените художници са авторите, поставили основите на светската живопис в родните си страни между средата на XIX в. и 1950 г.

„Изложбата трябва да се разглежда и като възможност за среща с един вече отминал опит, която да ни даде подходи за оглеждане и осмисляне на настоящия културен хаос обзел съвремието ни. Съвремие, в което срещата с другия, учудващо, а може би пък обяснимо, става все по-трудна“, казват от СГХГ.

Константин Величков
Константин Величков, „Негър“, 1888

Можете да видите картините до 26 ноември 2017 г. Те са систематизирани в няколко условни теми, за които са подготвени аудиогидове с разширена информация за посетителите.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре