В Родопите вече има и библиотека в гората. Тя се намира в село Късак, община Доспат, сред красивата местност „Водопада”.

Идеята за горска библиотека хрумва на Фикри Кехайов от село Късак. Студентът по педагогика в Софийския университет се разхождал из столичните улички след лекции, когато на един ъгъл попаднал на възрастна жена, която продава книги евтино.

„Реших просто да закупя няколко книги, да й направя оборот така да се каже, но след като си избрах две – три книги, някак си сърце не ми даваше да й дам 5 лв. за три книги”, разказва момчето.

За това си взех около десетина и оставих повече пари съответно и жената много се зарадва и пихме кафе после с нея и ми разказа, че се намира в трудно положение и се нуждае да продаде от личната си библиотека, за да изкара някой лев.

Снимка: bTV

„По време на лекциите се чудих какво да ги правя тези книги и тогава лекторката говореше съответно за децата как трябва да оставим в тях някакъв белег, да им оставим отпечатък, за да им бъде нещо интересно в тяхното съзнание. И така реших да направя нещо по-креативно, като горска библиотека и реших да го реализирам с учениците от нашето село ОУ „Христо Ботев", уточни Фикри.

Снимка: bTV

Горската библиотека се намира на няколко километра от селото, а децата от местното училище приели идеята като игра.

Снимка: bTV

Идеята на младите хора е да разширят инициативата, като монтират по една горска библиотека и по другите най-посещавани еко пътеки в района, за да може туристите, докато си отдъхват, да вземат книга в ръка.

Вижте повече във видеото: