В Перперикон откриха най-голямата в Родопите епископска катедрала от раннохристиянската епоха.

Това е трета базилика, намерена в древния град.

Тя изумява със своите 25 метра дължина и 15 метра ширина.

Снимка: bTV

„Това е наистина нещо уникално. Предполагахме, че може да има голяма катедрала, но чак с такива размери, съпоставими с най-големите досега открити раннохристиянски базилики в нашите земи и на Балканите... Беше наистина изненада за нас“, коментира проф. Николай Овчаров.

Разкритото досега показва, че църквата е действала близо 10 века. Всяка епоха е вземала по малко от размерите ѝ, но не и от значимостта ѝ на епископски храм.

Снимка: bTV

„Такава голяма раннохристиянска епископска църква показва ранга на селището в тази епоха“, коментира директорът на историческия музей в Кърджали – Даниела Коджаманова.

Освен с размерите си, църквата впечатлява и с градежа. Голямата конструкция е била поддържана от колони, предполага се, че е имала и втори етаж.

Снимка: bTV

Засега обаче не се знае коя древна епископия е построила тази катедрала.

„В епархийските списъци от това време между Филиполу и епископиите по Бяло море има само бяло петно“, обяснява Коджаманова.

„Има една много голяма епископия – Родопи, която може би е била в тези земи, но това е нещо, което предстои да проучваме“, добавя проф. Овчаров.

Съвсем скоро катедралата ще бъде достъпна за туристи.

Разкриването ѝ ще продължи и следващата година.