Уникалната изложба „Литература и памет” събира на едно място някои от любимите поети и писатели на България по повод 40-годишния на юбилей на Националния литературен музей.

Над 200 експоната, някои от които се показват за първи път, са представени в Музея за история на София. Сред тях са личните вещи на някои от най-големите български писатели.

Можете да видите също кабинета на Яворов с портрета на поета и на любимата му Лора, с пукнатината на стената помежду им, както и пистолетите, с които те са отнели живота си.

Снимка: btvnovinite.bg

Показана е и пишещата машина на Пенчо Славейков, както и неговата писалка.

Първото издание на "Под игото" е на английски, децата в семейство Славейкови са имали сребърна лъжица, а мастилницата родила "Бай Ганьо" и "До Чикаго и назад" е малка, глинена и изпочупена.

Това са само някои от нещата, които човек може да научи още с първите крачки в изложбата. Парадоксът е, че въпреки дългата си история, музеят няма зала за постоянна експозиция.

Освен част от живота на великите български поети и писатели, някои от вещите са неми свидетели на смъртта им - като часовникът от кабинета на Елин Пелин - спрял в мига, в който писателят е напуснал нашия свят.

Как изглеждат шеговитите автопортрети на Димитър Димов също можете да разберете от изложбата, която включва и малка част от картините, с които разполага литературният музей.

Всички желаещи ще могат да видят изложбата в Музея за история на София до 4 декември.