Учени от Университета в Кеймбридж работят върху „ваксина” срещу фалшивите новини. Чрез различни психологически подходи те ще противодействат на изопачаването на фактите в новинарския поток. 

Според специалистите превантивното предлагане на малки порции неверни твърдения на читателите може да помогне за спирането им.

„Невярната информация може да се разпространява и репродуцира като вирус. Идеята ни е да набавим когнитивен репертоар, който да помага на човек да изгради резистентност към нея, така че когато се сблъска с подобен тип твърдения, да е по-малко податлив”, заяви ръководителят на изследването д-р Сандър ван дер Линден.

Проучването било направено като прикрит експеримент. На повече от 2000 американски граждани били представени две твърдения за глобалното затопляне. Когато им били предложени последователно добре известни и фалшиви факти, много от тях повярвали на лъжите. Когато обаче информацията била комбинирана с дезинформация под формата на предупреждения, фалшивите новини имали по-малко влияние.

По време на президентските избори в САЩ неверните новини, че папата подкрепя Доналд Тръмп, и че Хилари Клинтън продава оръжия на „Ислямска държава”, стигнаха до милиони потребители във „Фейсбук”. По-късно от социалната мрежа обявиха нови мерки за справяне с проблема.