Учени от БАН пазят най-редките и лечебни растения в България от изчезване
Всеки, който желае, може да помогне за каузата
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 6
    0
Доц. д-р Марина Станилова
Снимка: btvnovinite.bg

Учени от Българската академия на науките пазят най-редките и лечебни растения в България от изчезване.

Доц. д-р Марина Станилова е един от специалистите, които изследват най-ценните растения в България. В биотехнологична лаборатория учените помагат за тяхното ускорено се размножаване и връщане обратно в природата.

Едно от растенията, които са отгледали, са кълнове на женско биле, което лекува десетки болести.

„Има общо укрепващо имунната система действие, но също така се ползва при различни заболявания на храносмилателната и дихателната системи, включително астма”, обяснява д-р Станилова.

Една пета от растителните видове в света са застрашени от изчезванеОсновните заплахи са земеделието и изсичането на дървета

В България има над 4100 растителни вида, а 12% от тях са ендемити. Това означава, че се срещат само в България или на Балканския полуостров. Пример за това е рядкото и защитено блатно кокиче. Учените използват малко парченце от него, което дава началото на няколко други растения. Те помагат при лечението на детска церебрална парализа, Алцхаймерова деменция и други болести.

Всеки, който желае, може да се включи в опазването на редките и лечебни растения. Институтът по биоразнообразие набира доброволци, които през пролетта и есента да помогнат за разсаждането им.

Вижте повече във видеото:

  • 6
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре