Учени: До 2030 г. коледните пуйки ще се отглеждат в лаборатории
Учените вече са разработили технологията за лабораторното производство на месото, но тя все още е много скъпа
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    4
Печена пуйка
Снимка: iStock

До 2030г. коледните пуйки за празничната трапеза ще бъдат отглеждани в лабораторни условия за да намалят вредата от интензивното животновъдство върху околната среда.

Как да не се готви пуйката за Деня на благодарността (ВИДЕО)Американците се подготвят да отпразнуват Денят на благодарността

Американски учени вече правят експерименти, като взимат малко парче от пуешки гърди с биопсия, след което ги изолират със специални стволови клетки, които образуват мускулните влакна. Тези клетки се поставят в смес от захар и аминокиселини в колба. Разтворът подмамва клетките да се чувстват сякаш са в пуйка и да продължат да се делят. 

В САЩ пуснаха сладолед с вкус на пуйкаКафенето предлага още такива с аромат на царевица и картофи, на боровинков и тиквен десерт

На теория всяка клетка може да произведе достатъчно мускулна маса за 20 трлн. пуешки хапки само за три месеца.

Учените вече са разработили технологията за лабораторното производство на месото, но засега тя не е изгодна икономически, тъй като една пуйка, отгледана по този начин, струва 34 000 долара. Те обаче са на мнение, че скоро лабораторното месо ще стане съвсем достъпно и хората сами ще избират какво да купят.

По материали на БТА
  • 0
    4
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре