Проверявате ли си телефона преди сън и оставяте ли го под възглавницата? Не сте единствени: 44% от собствениците на мобилни телефони са спят с телефона си до леглото, за да се уверят, че няма да пропуснат важно обаждане или съобщение, показва проучване, публикувано в „Тайм”. Но сгушването задно с телефона, докато спите може да е опасно за вашето здраве. Ето защо:

Можете да подпалите възглавницата си

Тексаски тийнейджър наскоро се събудил от мирис на изгоряло. Причината? Телефонът бил поставен под възглавницата, при което се разтопил и овъглил част от чаршафите и матрака. Инструкцията за употреба на мобилния апарат предупреждава срещу използването на несъвместими батерии и зарядни устройства. Ръководството също така отбелязва, че има риск от пожар, ако апаратът е покрит с дебел материал. Затова е важно да се придържате към телефонните аксесоари от първоначалния производител и да не оставяте мобилния си върху леглото.

Може да предизвикат безсъние

Мобилни телефони (таблети, телевизори и други приспособления с LED екрани) отделят тип „синя светлина”. Проучванията показват, че тя може да намали производството на хормона мелатонин и да наруши биологичния ни часовник. Това става, защото синята светлина излъчва вълни, подобни на дневната светлина, които могат да накарат тялото ни да си мисли, че е ден. За да заспите, когато искате, трябва да изключите гореизброените устройства 2 часа преди лягане. Още по-добре е да оставите телефона и лаптопа в друга стая, докато спите.

Рисковете от рак при използване на клетъчните телефони

Няма изследвания, които категорично да доказват, че мобилните телефони предизвикват рак. Доказано е обаче, че клетъчните телефони изпускат малки дози електромагнитна радиация, която също се излъчва от рентгеновите лъчи и микровълните. Тя може да е канцерогенна, но при условие, че облъчването е в големи количества, иначе те са напълно безопасни за използване. Световната здравна организация предупреди през 2011 г., че използването на мобилни телефони може да има карциногенен ефект за човека, особено при деца, чиито скалпове и черепи са по-тънки, отколкото при възрастните и са по-уязвими на радиация. Ако сте загрижени за възможен риск от рак, опитайте да пишете съобщения вместо да водите разговор, дръжте телефона далеч от ухото си, докато изчаквате свързване, или използвайте слушалки. Опитайте се да държите телефона на възможно най-далечно разстояние от главата си, докато спите.