Музиката въздейства на мозъка ни както сексът и наркотиците
Новото изследване ще помогне на неврофизиолозите да направят добри предположения по какъв начин наркотиците влияят на мозъка ни и защо водят до пристрастяване
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
2111292521.jpg

Музиката въздейства на мозъка ни така, както сексът и употребата на наркотици, установиха канадски учени. До момента това беше само предположение.

Новото изследване ще помогне на неврофизиолозите да направят добри предположения по какъв начин наркотиците влияят на мозъка ни и защо водят до пристрастяване.

Предположението е проверени като учените блокирали попадащи под въздействието на наркотиците рецептори на нервни клетки. Според тях това трябвало значително да намали удоволствието от слушане на музика и това се оказало вярно.

Коя песен успокоява най-добре гневните шофьориНай-добрият лек за изнервени шофьори се е оказала баладата "Someone Like You" на Адел

За целта бил използван препаратът налтрексон, който е антагонист на опиоидните рецептори, като на 21 участници в експеримента бил предложен въпросният препарат. Едната част от тях приели плацебо, като дори учените не знаели кои участници са приели препарата и кои не.

Потиснатата активност на въпросните рецептори в мозъка значително намалила удоволствието от слушане музика.

Предстоят експерименти, чиято цел ще бъде да се провери какво удоволствие доставя самото очакване да слушаме музика.

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре