Учените избраха участъка, където марсоходът "Кюриосити" ще използва за изследвания бормашината си, съобщи Асошиейтед прес.

Скалистият участък е съвсем равен, но съдържа разнородни скали, много от които са се образували във водна среда. Очаква се от него да бъдат получени нови данни за историята на Червената планета.

"Кюриосити" се движи малко по-бавно от планираното, но ще пристигне на мястото до няколко дни. След като огледа обстановката, роувърът ще използва бормашината си за пръв път, "вероятно през следващите две седмици", каза мениджърът на проекта Ричард Кук от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Изследването с помощта на бормашината се смята за най-сложната задача от технологична гледна точка след кацането на "Кюриосити" на Марс. Роувърът ще пробие скала и ще прехвърли събрания прах в бордовата си лаборатория за изследване. Така учените ще получат информация за минералния и химическия й състав.

Предишните роувъри "Опортюнити" и "Спирит" имаха инструмент, с който остъргваха скалните слоеве. "Кюриосити" може да пробие скала няколко сантиметра и да вземе проба от вътрешността й. Това ще бъде направено за пръв път на Марс.

"Опортюнити" още работи на Марс, но "Спирит" загуби контакт със Земята през 2010 г.

Скалният участък, който ще бъде изследван от "Кюриосити", е наречен на работилия по мисията инженер Джон Клайн, който почина през 2011 г.

Учените се надяват да разберат с помощта на "Кюриосити" дали на Марс е имало условия за микробен живот. Крайната цел на роувъра е да достигне до възвишението Шарп. Пътят дотам ще продължи шест месеца. Планът е "Кюриосити" да тръгне натам след изследването с бормашината, като по пътя ще прави паузи.