Кои бяха най-значимите космически събития през изминалата 2017 г. – на този въпрос отговори експертът Тихомир Димитров в студиото на „Тази сутрин”.

„Едно от тях беше приключването на живота на апарата „Касини”, който беше цели 13 години около Сатурн”, каза той.

Всеки космически апарат има резервоари с гориво, които имат точно определен живот. „Горивото на „Касини” приключи и, за да бъде по-пълноценен полета, трябваше да бъде въведен контролирано в атмосферата на Сатурн и да даде на човечеството ценни знания за шестата планета”, коментира Димитров.

Тази мисия донесе нови познания за пръстените на шестата планета, атмосферата ѝ и вътрешността на планетата. „Открихме и много луни на Сатурн. Титан е интересен с това, че има езера от етан и метан – това е място, на което може да има екзотичен живот”, разпалено обясни Димитров.

По повод последните коментари на американския президент Доналд Тръмп, че НАСА трябва да се насочи отново към луната, Димитров заяви, че трябва да сме насочени общо към Космоса.

„Трябва да посетим и Луната отново, и да отидем до Марс. Изследването на Космоса движи човечеството напред”, допълни той.

„Досега в Космоса са ходили само около 550 души, а много хора искат да отидат. Ракетите на компанията „Спейс екс” са важни, защото ако можем да ги приземяваме, те стават по-евтини за нас и така можем да ги преизползваме”, допълни Димитров.

Той прогнозира, че в следващите 15-20 години пътуването в космоса ще стане достъпно за всички, а човешки крак ще стъпи на Марс съвсем скоро – след 2020 г.