Започват изпитанията на първата универсална ваксина срещу грип
Тя атакува ядрото на вируса, което никога не се променя
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
ваксина
Снимка: iStock

Учени от Оксфордския университет започват клинични изпитания на първата сезонна ваксина срещу грип, която предпазва от всички видове на вируса, предаде „Ройтерс”. В клиничните изпитания ще участват повече от 2000 пациенти. Те ще продължат две години.

Универсалната ваксина е разработена от специалисти на института "Дженър" към Оксфордския университет и "Вакситек" - биотехнологична компания, основана от учените в института. 

Сегашните ваксини срещу грип трябва да бъдат променяни всяка година, за да съответстват на разпространените щамове на вируса в този период. Те невинаги са много ефикасни, особено при възрастните пациенти, които са със слаби имунни системи.

Сега е моментът за ваксини, грипът ще засегне по-възрастните и децатаЧакаме вируса Мичиган, който е по-нов и нямаме имунитет

Новата ваксина действа, като използва протеини, характерни за ядрото на вируса, а не с такива от повърхността му.

Вместо да произвежда антитела, новата ваксина стимулира имунната система да произвежда убиващите вирусите Т-клетки. Предишни изследвания показаха, че Т-клетките се борят с повече от един вид вируси на грипа. 

Учените се надяват новата ваксина да осигурява не само по-добра, но и по-продължителна защита, когато се използва заедно със сезонната.

Ваксината вече е тествана за безопасност. Изпитанията навлизат в средната изпитателна фаза IIb, която е с 500 доброволци. Останалите ще бъдат привлечени през следващия грипен сезон. 

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре