Китайският производител на смартфони Xiaomi представи в Пекин новия си фаблет Mi Note, който е с 5,7-инчов екран. Според основателя и главен изпълнителен директор на компанията Лей Цзюн процесорът на новата джаджа е сравним с iPhone 6 Plus на Apple, но китайският фаблет е по-тънък и по-лек.

Новият 16-гигабайтов модел струва 375 долара. За сравнение iPhone струва в Китай 865 долара. „Обърнали сме внимание на всеки детайл, за да бъде възможно най-безупречен”, посочи Лей Цзюн пред репортери в Пекин. Mi Note е дебел 6,95 мм и тежи 161 грама. Така той е с 1,05 мм по-тънък и с 11 грама по-лек от iPhone 6. Има 13-мегапикселова задна камера, произведена от Sony, и 4-мегапикселова предна камера. „Сърцето” на фаблета е Qualcomm Snapdragon 801 с четири процесорни ядра и графика Adreno 330. На разположение са и 3 GB оперативна памет и 16 или 64 GB флаш памет.

Най-новият модел на Xiaomi ще бъде пуснат в продажба в Китай през октомври. През второто тримесечие на миналата година китайската компания Xiaomi изпревари южнокорейската Samsung като най-продавана марка смартфони в Китай.

 

Xiaomi разширява дейността си в Индия и други развиващи се пазари, но предстои да обяви плановете си навлизане на пазара в САЩ и Европа. Анализатори посочват, че Xiaomi е трети по продажби на телефони през 2014 година.