"Фактът, че открихме течна вода на Марс многократно увеличава вероятността да съществува живот на Червената планета. Ние знаем, че навсякъде из Земята, там където има вода, има и живот, независимо от екстремните условия", коментира в предаването "120 минути" по bTV д-р Джим Уотсън от НАСА. От края на 2014 г. той е човекът, който ръководи програмата за изследване на Марс.

Според него вероятността настоящите поколения да станат съвременник на първата човешка мисия до Червената планета е много голяма. Подобен научен напредък е въпрос не на възможности, а на желание, смята Уотсън.

Иначе, до Марс с наличната техника и при най-добро стечение на обстоятелствата, се пътува около девет месеца.

Д-р Уотсън смята, че е много вероятно да има и друг живот в Слънчевата система.

"Може би те не приличат на нас, не изглеждат като нас, може би са далеч по-напред в еволюционно отношение от нас. Може би има живот навсякъде около нас, казва още изследователят, който обаче отрече да е виждал извънземни.

Ето и цялото интервю на Светослав Иванов с д-р Джим Уотсън:

- Говори Джим Уотсън от Вашингтон Ди Си, централата на НАСА.

- Много се радвам да ви видя, докторе, добре дошли в предаването ни. Тази седмица беше решаваща за всички нас. От НАСА казахте, че течна вода тече из скали, кратери, каньони и така по цяло лято. Що за вода е марсианската? Същата ли е като нашата?

- Не, не е същата. Водата на Марс е доста солена. Много по-солена от водата в нашите морета и океани. Но това откритие е много важно, защото ни позволи да потвърдим, че съществува течна вода на повърхността на Марс. По-специално тя се наблюдава през летните месеци, когато слънцето грее най-силно. Това е доста мотивиращо да продължим по-нататъшните си проучвания.

- Разбрано. Но кажете ми – ако пред вас седи едно малко дете, как бихте ми обяснили - как изглежда Марс? Една отдалечена, червена планета?

- О, повярвайте ми, гледката е грандиозна. Това са едни безкрайни пустинни пейзажи, с невероятно скалисти вериги. Пясъчни дюни и пясък, който се рее над повърхността от слабия повей на вятъра. Чисто, тъмносиньо небе без абсолютно никакви облаци. Това е картината, която бих ви представил от Марс. Това е едно много красиво място.

- Звучи красиво. Докато говорим в момента показваме кадри от вашия видео архив с някои от мисиите на НАСА до Марс. Кажете ми обаче - как е времето на Марс днес?

- Метеорологичното време на Марс много прилича на времето на Земята. Но вариациите в температурите са доста по-големи. През лятото, на по-ниска височина, градусите могат до достигнат до 20 по Целзий. Въпреки това, тъй като атмосферата там е много по-тънка и въздухът по-лек, тези двайсет градуса за часове могат да станат минус 20. Така че през лятото на Марс може да е много приятно през деня, но много студено през нощта. Ветровете са много леки, заради лекотата на въздуха. Ако там задуха вятър със 100 км/ч, който на нашата планета се усеща силно, на Марс ще го усетите просто като леко дихание на човек, който стои срещу вас. Сякаш просто някой лекичко подухва в лицето ви.

- Разбирам. Тоест, не е много подходящо за ваканция на Марс?

- Не. Но като се замисля - зависи от гледната точка.

- Добре. Много хора в България, а и в целият свят се питат сега - как това откритие ще ви помогне да разберете дали има живот на Марс?

- Фактът, че има вода е от изключително значение за развитието на търсенето на живот. То многократно увеличава вероятността все още да съществува живот на Марс. Ние знаем, че навсякъде из нашата планета, там където има вода, има и живот. Независимо колко екстремни са условията. Затова за нас е доста окуражаващо, че стигаме до момент, в който можем да потвърдим най-важното условие за наличието на живот.

- Между другото, ще използвате ли „Кюриосити” за по-нататъшни изследвания? Може ли да използвате този апарат?

- Марсоходът „Кюриосити”, който изпратихме на Марс беше проектиран така, че да се движи по равна повърхност в някои от по-ниските части на Марс. След като видяхме течна вода обаче си мисля, че машината не може да достигне до местата, за които говоря - където има вода. Въпреки това, ние имаме няколко инструмента чрез които да направим измервания от разстояние. В момента работим точно върху това - анализираме какво точно можем да направим с тези сензори и колко близо можем да стигнем с наличната апаратура до водните места. За съжаление, все още не можем да отидем навсякъде и да вземем директни проби и да правим измервания.

- Няколко кратки въпроса. Какво е разстоянието от Земята до Марс?

- О, Боже, това не е еднозначен отговор. То варира непрекъснато. Но ще ви отговоря така - с технологиите, които притежаваме в момента пътуването до Марс ще отнеме десет месеца при добро стечение на обстоятелствата и безаварийно пътуване с космическите кораби и ракетите, които имаме днес.

- Вие оптимист ли сте, че поколението, което живее днес на Земята ще стане съвременник на първата човешка мисия до Марс?

- Определено съм оптимист. Но това изисква ангажимент на цялата международна общност. Просто трябва да се обединим и да конструираме всичко необходимо. Тук не става дума за фантастичен филм от сорта на „Можем ли да го направим”. Отговорът вече е ясен - да, можем. Но е въпрос на истинска воля да го осъществим.

- А мислите ли, че скоро ще разполагаме с истински доказателства за извънземен живот. Вие вярвате ли в него всъщност? Вярвате ли, че ние не сме сами?

- Моето лично мнение, основаващо се на знанията за Вселената е, че е напълно възможно да има живот на много места около нас, в Слънчевата система. Може би те не приличат на нас, не изглеждат като нас, може би са далеч по-напред в еволюционно отношение от нас. Може би има живот навсякъде около нас.

- Има много митове, че те вече са тук, вече са пристигнали на нашата планета. Вие, като човек от НАСА, какво бихте отговорили?

- Аз лично още не съм ги виждал...

- Сигурен ли сте?

- Да.