Британското правителство обяви, че ще създаде най-големия морски резерват в Тихия океан около островите Питкерн, съобщи БТА.

Защитената зона ще обхваща 834 000 кв. км. Целта е да бъде защитено богатството на морския живот от нелегалния риболов. За да бъде постигнато това, е създадено спътниково наблюдение на плавателните съдове в района.

Резерватът ще стане официален след подписването на договор с организации за защита на околната среда и местните власти особено за контрол над бракониерите. Той ще подобри защитата на живеещите там 1249 животински вида, твърдят организациите, които се бореха за създаването му, като американския фонд "Пю", Лондонското зоологическо дружество, "Greenpeace", "National Geographic".

 

Създаването на защитена зона според тях ще е "значителен етап" за опазването на океаните. Инициативата беше подкрепена и от актрисата Хелена Бонам Картър, известна като пламенна защитничка на околната среда.

Досегашният най-голям морски резерват също е британски. Той беше създаден през 2010 г. край архипелага Чагос в Индийския океан.