Китайски учени са успели да клонират два дългоопашати макака, използвайки същата техника, благодарение на която преди две десетилетия видя бял свят клонираната овца Доли, предаде „Ройтерс”.

Това са първите примати, клонирани от неембрионална клетка. Клонирането е било получено по метода на соматичния клетъчен ядрен трансфер. Той се състои в пренасянето на ядрото на клетката, включително и на нейното ДНК, в яйцеклетка, чието ядро е премахнато.

Изследователите от шанхайския Институт по неврология към Китайската академия на науките изтъкнаха, че тяхното постижение ще помогне да бъдат изучени болестите при генетично еднородните маймуни.

"Тъй като и хората са примати, вече е преодоляна техническата бариера за клонирането и на човешкия вид!”, заяви Мумин По, един от участниците в проекта. Той обаче подчерта, че с колегите си нямат намерение да клонират хора.

Генетично идентичните животни са много полезни за научноизследователската дейност, тъй като факторите, причиняващи генетична вариативност, характерни за неклонираните екземпляри, значително усложняват експериментите. Идентични животни могат да бъдат използване за тестване на нови лекарства за редица болести преди клиничното им приложение.