Ирландецът Уилям Кембъл, японецът Сатоши Омура и китайката Юю Ту са тазгодишните носители на Нобеловата награда за физиология/медицина, съобщиха световните информационни агенции.

Отличието им е присъдено за нови методи, които са революционизирали лечението на паразитните болести, включително маларията. Половината от наградата е присъдена на Юю Ту, а останалата половина си разделят Уилям Кембъл и Сатоши Омура.

Лауреатите на Нобеловата награда за физиология/медицина се определят от Кралския Каролински медицинско-хирургичен институт в Стокхолм, Швеция. Отличията се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември – денят, в който е починал основателят на Нобеловата награда Алфред Нобел.

Първата Нобелова награда за физиология или медицина е връчена през 1901 г. на Елим Адолф фон Беринг (Германия) "за работата му върху серумната терапия, специално за прилагането й при дифтерия, с което отваря нов път за медицинската наука и дава на лекарите победоносно средство против болестта и смъртта".

Миналата година с Нобеловата награда бяха удостоени американецът Джон О'Кийф, работещ във Великобритания, и норвежката семейна двойка Мей-Брит и Едвард Мозер. Отличието им бе връчено за откритията им за клетки, съставляващи позиционираща система в мозъка. Учените изследват клетъчната биология на главния мозък.

Сред по-известните учени, получили Нобеловата награда за физиология или медицина, са: Иван П. Павлов (Русия, 1904), Роберт Кох (Германия, 1905), Александър Флеминг (Великобритания, 1945), Джордж Бидъл (САЩ), Едуард Тейтъм (САЩ), Джошуа Ледърбърг (САЩ, 1958) и други.

От 1901 до 2014 г. Кралският Каролински медицинско-хирургичен институт в Стокхолм е присъдил 105 пъти награди за физиология или медицина, припомня сайтът nobelprize.org. От тях 38 са получени само от един учен, 32 пъти наградата е поделена от двама души, а 35 пъти – от трима учени.

11 жени са удостоени с Нобелова награда за физиология или медицина до 2014 година. С Юю Ту сега те стават 12.

Снимка: БГНЕС

Най-младият носител на Нобелова награда за физиология или медицина е канадският физиолог и лекар Фредерик Грант Бантинг. През 1923 година, когато си поделя отличието с колегата си Джон Маклауд за откриването на инсулина, е само на 32 години.

Най-възрастният носител на наградата е американският вирусолог Пейтън Раус. Той е на 87 години, когато през 1966 г. е удостоен с отличието за откриването на ролята на вирусите в предаването на някои видове рак.

Средната възраст на носителите на Нобеловата награда за физиология или медицина е 58 години. До 2014 година тя е присъдена на 207 души. С тазгодишните трима лауреати броят им става 210.

С обявяването на носителите на Нобеловата награда за физиология или медицина в 12.30 часа българско време днес в Стокхолм започна 114-ата Нобелова седмица.

Носителят или носителите на Нобеловата награда за физика ще бъдат огласени на 6 октомври в 12.45 часа, за химия – на 7 октомври в 12.45 часа, за мир – на 9 октомври в 12.00 часа, а за икономика – на 12 октомври в 14.00 часа. Все още не е известна датата, на която ще бъде съобщено името на тазгодишния лауреат на Нобелова награда за литература.

Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през 1901 г. – пет години след смъртта на Алфред Нобел.

Всяка награда може да бъде присъдена най-много на трима номинирани. Тя се състои от златен медал, диплом и парична сума. От 2012 година заради финансовата криза паричната й равностойност е намалена с 20 процента до осем милиона шведски крони, или 855 000 евро, припомня Франс прес.