В Сан Франциско градските власти са решили да направят опит да се преборят с неприятната миризма на урина по улиците, като боядисат стените с боя, която връща струята към пикаещия, съобщава БТА.

Директорът на местната служба за поддръжка прочел в социалните мрежи, че такава боя се използва в един от кварталите с нощни клубове на Хамбург, за да бъдат отучени любителите на бирата да се облекчават на улицата. 

Боята "Ultra-Ever Dry” се продава от Ultratech International Inc. и се предлага като суперхидрофобно покритие, което отблъсква повечето течности. Ако се уринира срещу повърхност, боядисана с такава боя, струята се връща и опръсква панталоните и обувките. Идеята се, че следващия път, когато решите да се изпикаете на обществено място, ще се замислите. 

Миналата седмица в Сан Франциско този метод вече е изпробван в рамките на пилотен проект в райони около барове и на места, където има много бездомници. Поставени са и предупредителни табели на английски, испански и китайски. 

По-евтино излиза да се боядисва с такава боя, отколкото да се плаща на общински служители да мият с парочистачки замърсените стени, казват от службата.