Сензорите в прозорците, напомнящи за затварянето им, са удобство, но изискват прекарването на проводници до всички тях или редовна смяна на батериите им. Тази необходимост обаче може да отпадне благодарене на нов чип, който си набавя цялата му необходима енергия от слънчевата светлина.


Разработен от специалисти от института "Фраунхофер" в Германия, миниатюрният чип е проектиран да се монтира върху алуминиевата рамка на прозореца между стъклата. Горната му повърхност е покрита със слънчева батерия, благодарение на която чипът складира достатъчно енергия през деня, за да функционира и през нощта.

Използвайки вградени акселерометър и магнитометър, чипът е в състояние да установи кога е бил отворен прозорецът и колко дълго е стоял отворен. Ако той е останал отворен твърде дълго или температурите спаднат съществено, сензорът подава сигнал към базова станция в дома, която на свой ред известява собственика.

Чипът също така е в състояние да долови движения, характерни за принудително отваряне на прозореца. В подобни случаи сензорът подава сигнал към базовата станция да задейства
алармата.