Като се изследват няколко параметъра, е възможно да се прецени шофирането на някои водачи на МПС, сочат резултатите от проучване. Шофирането може да бъде преценено, проследявайки скоростта и ускорението на всички участници в движението.

Изследователи от Политехническия университет в Мадрид уверяват, че благодарение на този метод нивото на откриване на стила на шофиране е с 92% точност. Те извършили експеримент, за да определят поведението на шофьори в ежедневна ситуация. За целта анализирали два критерия - скорост и ускорение. След това направили графично изображение, съставено от криви, в зависимост от шофирането на водача. Резултатите показали, че е възможно да се открият агресивните шофьори, като се сравни средната разлика между скорост и ускорение. Моделът бил проверен в рамките на реални ситуации в лабораториите на университета.

Тестовете били извършени с различни шофьори върху няколко вида пътна настилка. В 92 на сто от случаите кривите разкрили стила на шофиране и позволили да бъдат открити агресивните автомобилисти.