Неспособността на британския химик Джон Далтон да разграничава цветовете го заинтригувала до такава степен, че я представил пред Манчестърското литературно и философско дружество през 1794 г.

Именно на учения е кръстен дефектът на зрението далтонизъм. От далтонизъм са засегнати близо 300 милиона души в света. Някои не правят разлика между червеното и зеленото, а други забелязват единствено нюанси на сивото, съобщава БТА.

Американският производител на бои Valspar и калифорнийската фирма EnChroma създадоха очила, които разграничават цветовете и позволяват на далтонисти да видят розовото, жълтото, синьото.

Тези очила филтрират забелязваните от окото дължини на вълната по такъв начин, че изпратеният до мозъка сигнал за цвят се усилва. Филтърът извършва прецизен анализ в светлинния спектър, за да блокира цветовете, които не са първични. "С помощта на лещите цветовете стават по-ярки и по-наситени. Ползвателите ги забелязват по-бързо и по-ясно", се казва в информация, качена на сайта на EnChroma.

Очилата бяха изпробвани за пръв път от четирима души, засегнати от далтонизъм. Valspar оповести, че ще предостави на Музея за съвременно изкуство в Чикаго няколко екземпляра очила, за да може посетителите далтонисти да оценят по-добре изложените там творби. Инициативата може да бъде лансирана и в други музеи в страната.