По човешката кожа има не само много бактерии, но и значителен брой химични съставки от козметични продукти. Учени от САЩ създадоха първата триизмерна карта на бактериите и молекулите, открити по най-големия анатомичен орган у човека - кожата, съобщава БТА.

Картата разкрива, че по човешката кожа има най-вече химични съставки от различни козметични продукти, които ползваме ежедневно - хидратантни кремове, душ гелове, шампоани.

В изследването на учени от Калифорнийския университет в Сан Диего са участвали един мъж и една жена, които са били помолени три дни да не се къпят и да не ползват козметични продукти.

След това учените ползвали памучни клечки за уши, за да съберат информация за веществата на около 400 места по кожата на двамата участници. Пробите били изследвани на молекулярно ниво посредством масспектроскопия. Накрая данните са били анализирани от компютър, за да се създаде "топографска" триизмерна карта на кожата.

Оказва се, че освен за бактериите по повърхността на кожата си, трябва да държим сметка и за химичните продукти, които ползваме всеки ден.