Съвременните хора са по-високи от предците си, сочи нови изследване на „Имперския колеж” в Лондон, като има логично обяснение за резултатите.

Как хората са се променили на височина през последните 100 години? Височината на съвренните хора не се базира единствено на генетика. Фактори като здравеопазване, начин на живот, хранене и много други влияят на височината.

Най-високи сред мъжете са холандците, а сред жените – латвийките, установява проучването, проведено от около 800 учени. Холандците и латвийците се хранят най-здравословно, околната среда също е по-чиста и нивото на здравеопазване е по-високо.

На второ място след холандците при мъжете са белгийците, следвани от естонците и латвийците. След латвийките, втори по височина са холандките, следвани от естонките и чехкините.

Най-интензивно растящи са иранците и южнокорейците. Иранците са увеличили ръста си с 16,5 см, а южнокорейките с около 20 см за последните 100 години. Това е още едно доказателство, че социалният статус на тези хора е от значение за тяхната височина.

За 100 години американските мъже и жени са увеличили ръста си средно със 6 см мъжете и 5 при жените. През 1914 г. те са били на трето и четвърто място по височина, а през 1014 г. изпадат чак на 37 място. Англосаксонските страни, и по специално САЩ, са изпреварени от някои европейски страни от страни от Азиатско-тихоокеанския регион. Това е така заради високите доходи на американците и затлъстяването.

При българите

През 1914 г. българката е на 83 място по височина в света. Сто години по-късно през 2014 г. вече са се изкачили до 30 място.

Българските мъже също са пораснали за послендите 100 години. Докато през 1914 г. са били на 38 място, то през 2014 г. вече са на 26 място.

Височината влияе ли на здравето?

Някои проучвания правят връзка между по-голямата височина и по-големия риск от рак на яйчниците при жените и рак на простата при мъжете. Традиционно по-високите жени раждат по-трудно.