САЩ и Европа ще работят върху съвместна мисия с два космически апарата, единият от които ще удари астероид, за да промени курса му, съобщи в. "Индипендънт". Мисията ще е репетиция за действие при появата на застрашаващ бъдещето на човечеството астероид.

Астероидът, който трябва да бъде отклонен, вече е избран. Наречен е Didymoon. Той не е заплаха за Земята, защото е твърде малък. Мисията обаче е важна, защото ще провери стратегиите за действие при евентуална опасност за цивилизацията.

Двата космически кораба ще бъдат изстреляни през октомври 2020 г. Те трябва да стигнат до астероида през май 2022 г. Апаратът на НАСА ще изстреля сонда към астероида, за да го отклони от курса. Вторият кораб, който ще е на Европейската космическа агенция, ще обикаля астероида, за да проследи ефекта от действията на първия апарат, ще измери неговата маса и плътност и ще спусне на него малък апарат, който да изследва вътрешността му.

"За да защитим Земята от потенциално опасни удари, трябва да опознаем астероидите много по-добре – от какво са изградени, какви са структурата и произходът им, как реагират на сблъсъци" – каза д-р Патрик Мишел, главен изследовател по проекта от страна на Европейската космическа агенция.

Въпросният астероид се е доближавал най-много до Земята през 2003 г. – на 7,18 милиона километра.