60 000 от работните места в електронния гигант „Фокскон” са отпаднали в следствие на автоматизация, съобщи специализираното издание „Арс Техника”. Компанията произвежда компоненти от “Айфон” и „Айпад” за „Епъл”, „Галакси” за „Самсунг” и „Плейстейшън” за „Сони”.

„Прилагаме роботизирано инженерство и други иновативни производствени технологии, за да заменим повтарящите се действия, извършвани преди от служителите. Чрез обучение, те се концентрират върху елементите от производството с по-висока добавена стойност като развойна дейност и контрол върху качеството”, се казва в официално съобщение на „Фокскон”.

Към момента за нея работят над 1,2 млн. души, много от които – в китайски заводи, станали известни преди години с масови самоубийства заради лошите условия на труд.

Роботизацията в предприятията е все по-сериозна тема за дебат, като според някои анализатори машините ще ликвидират нуждата хора да работят опасни и зле платени ниско квалифицирани работи. Други обаче се опасяват, че технологиите може да доведат до рязък скок на безработицата.

Доклад на „Делойт” и Оксфордския университет, например, прогнозира, че след 20 години 35% от дейностите ще се извършват от роботи или изкуствен интелект. Има и по-мрачни прогнози.