Израелската компания OTM Technologies ще пусне на пазара най-умната писалка, с която ще могат да се провеждат телефонни разговори, да се четат съобщения и да се пише на всякакви повърхности, съобщава БТА.


Новият артикул носи търговската марка Phree и ще струва 169 долара. С него потребителите ще могат да пишат върху всякакви повърхности – върху маса, стена или върху дланта си. Изписаните думи се прехвърлят чрез  Bluetooth устройство върху дисплея на смартфона в печатен вариант.


За прочитане на получените съобщения писалката разполага със собствен малък дисплей. В нея е монтиран специален сензор – 3D лазерен интерферометър, който следи движенията на ръката. Буквите могат да се изписват върху произволна повърхност, след което се прехвърлят в смартфона в много апликации, като OneNote, Office, Viber и други.

 

Проследявайки почерка и специфичния начин, по който потребителят държи писалката, тя може да се използва и като биометрично устройство. Phree разпознава рисунки, ръкописни бележи и други символи, така че потребителите могат да изпращат с нея и ръкописни емотикони. В писалката са монтирани миниатюрни високоговорител и микрофон за провеждане на телефонни разговори.