Голямата американска компания за онлайн плащания PayPal обяви, че от 6 юни спира да работи на територията на Турция, след като не получи нов лиценз, съобщава онлайн изданието TechCrunch. Това е пореден случай, в който южната ни съседка се опитва да постави международна Интернет компания под по-силен местен контрол.

Десетки хиляди компании и стотици хиляди клиенти ще бъдат засегнати от спирането на PayPal (предпочитан начин за разплащания през Интернет в цял свят-б.р.) в Турция. Потребителите ще могат да влизат в профилите си и да прехвърлят наличните си средства в турска банкова сметка.

Представител на компанията обясни, че финансовият регулатор в Анкара е поискал системите й да бъдат премесетни на територията на страната. PayPal отказали с мотива, че работят на десетки пазари по целия свят и са разположили инфраструктурата си в няколко държави.

През последните години Турция е в центъра на няколко технологични скандала. Социални мрежи като Facebook и Twitter бяха спирани на няколко пъти заради критични публикации от опозиционни активисти. Те, на свой ред, публикуваха онлайн личните данни на 50 млн. турци, за да покажат ниското ниво на защита на държавните системи.