Microsoft пусна “кръпка” за поправяне на бъговете в Windows 10 още в първия ден от появата на новата операционна система (29 юли). В компресиран вид файлът е с размер 500MB, но след активирането му заема около 1GB. Той е в две версии – за X86 и за X64 системи. Този пакет с поправки отстранява всички бъгове, открити от екипа на Microsoft през последните седмици, след като финалната версия бе разпратена по света за вграждане в новопроизведени машини. Ако сте с Windows 7 или 8 и се възползвате от възможността за безплатен ъпдейт към Windows 10, не се нуждаете от този файл, защото новата ОС в интернет е обновена с този patch.

Ето още няколко новини и любопитни факти за Windows 10.

В първите часове Windows 10 се е инсталирал по света със скорост около 16 броя в секунда. Това прави 960 на минута и 57 600 на час. Общо 1,3 милиона инсталации за едно денонощие.

В цялата еуфория/суматоха около дебюта на новата ОС едва ли някой се сеща, че само след месец се навършват 20 години от представянето на легендарния Windows 95. 20 години от раждането на онази графична територия, наречена Start menu, чиято липса уби Windows 8.

За феновете на Solitaire – играта е включена в Windows 10, но трябва да гледате реклами. Ако искате да се освободите от тях, трябва да платите долар и половина на месец или 10 за цяла година.

Ако Windows 10 не ви допадне, имате 30 дни за завръщане към предишната ОС.

Windows 10 Mobile се очаква през ноември. Благодарение на него и на Universal Windows apps можете да платите еднократно лиценз за дадено приложение, а да го ползвате на настолния компютър, таблета, лаптопа, смартфона и дори на Xbox One.

Ето няколко бъга в новата ОС, споделени от първите потребители:
- При включен жак на слушалките високоговорителите на компютъра продължават да работят.
- Клавишната комбинация за копиране Ctrl+C понякога не работи.
- Ако имате над 512 приложения (вероятно тези потребители са малко), Start menu се обърква и не може да ги покаже.

Допълнение: По-късно Microsoft съобщи, че инсталациите на Windows 10 в първото денонощие са били 14 милиона.