Три впечатляващи астрономически явления в една нощ ни очакват в небето над България утре. В петъчното небе очакваме пълнолуние, лунно затъмнение и комета със зеленикав цвят – все гледки, които не са за пропускане.

Първо ще видим пълнолунието, което е подходящо за красиви снимки, дори със смартфон. После, около 30 минути след полунощ в събота, сянката на Земята ще започне да покрива Луната. Тоест, Слънцето, Земята и Луната ще бъдат почти на една линия. Но интересното тепърва започва.

Февруарското пълнолуние е наричано още "Гладна Луна". В древността, по това време на годината, хранителните запаси вече били на привършване и всички са очаквали настъпването на пролетта.

Американците пък наричат Луната и с друго име. „Там са кръстили Луната "снежна". Това е последното пълнолуние, при което има сняг около него. Счита се, че при следващото пълнолуние пролетта настъпва. Като най-тъмна Луна ще имаме към 3 без 15 българско време”, обяснява Роса Виктория Муньос Димитрова от Института по астрономия към БАН.

Кулминацията на небесното шоу е кометата 45-P, голяма колкото футболно игрище! Тя е на 12 милиона километра от Земята. Заради газовете в нейното ядро, които се изпаряват от слънчевите лъчи, кометата ще има синьо-зеленикав цвят.

Астрономът от БАН обаче предупреждава: “Но ще ни трябва съвсем нисък западен хоризонт да я наблюдаваме. Тоест, не трябва да имаме никакви сгради, които да ни пречат, и рано сутрин, малко преди изгрева на Слънцето. За съжаление, кометата ще трябва да имаме бинокъл или малък телескоп, с който да я гледаме”.

Астрономите в обсерваторията "Рожен" също следят кометата, но преминаването й не крие никаква опасност за Земята.

Учените препоръчват да наблюдавате явленията от високо място, далече от светлините на градовете. Луната може да снимате и с обикновен фотоапарат, но за кометата ще ви трябва телескоп и по-специална техника.

Ако успеете да заснемете астрономическото шоу, изпратете ни вашите снимки в платформата "Аз, репортерът"!