Около Марс е обикаляла друга по-малка планета
Причината за нейното изчезване все още не е ясна
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 7
    0
2111410574.jpg

Международен екип от учени откри, че в орбитата на Марс има останки от по-малка планета. Причините за нейното изчезване все още са неизвестни.

Един от специалистите, който работи по космическата загадка, е българският астроном Галин Борисов.

2111410575.jpg

Според американски учени отломките са причинени от сблъсък на малко небесно тяло с Марс. Според друга хипотеза те са скален материал, който не е успял да стане част от Червената планета и продължава да кръжи в орбита около нея.

Астрономите наричат тези останки „марсиански троянци”.

Това са астероиди, които обикалят в орбита около планетата 60 градуса преди и след нея спрямо Слънцето. Първият е открит преди повече от 25 години и е наречен „Юрика”.

2111410576.jpg

Досега учените са наблюдавали общо 9 марсиански троянци.

Галин Борисов работи в обсерваторията край град Арма, Северна Ирландия. Той успява да определи химичния състав на два от астероидите. Благодарение на неговите изследвания става ясно, че в орбита около Марс е имало тяло, което се е разпаднало.

Досега знаем, че около 6000 астероида троянци обикалят Юпитер и 10 – Нептун.

2111410577.jpg

Откритието на доц. Борисов и неговите колеги дава нови знания за образуването на Марс и вероятно други подобни тела в Слънчевата система.

Подготовката на космическа мисия, която да отиде до орбитата на Марс и да извърши наблюдения на тези астероиди може да се окаже ново предизвикателство пред Европейската космическа агенция и НАСА.

  • 7
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре