Ново поколение роботи разгадават човешките чувства и предпочитания
Високотехнологични помощници разбират човешките емоции по-добре и от хората
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Роботи с чувства
Снимка: Reuters

Ново поколение роботи разгадават човешките чувства и лични предпочитания.

Анализаторите на вкусове и детекторите на мозъчни импулси са последният писък на модата при високотехнологичните продукти на Международното изложение за изкуствен интелект в Токио тази седмица.

Ще могат ли хората да сключват брак с роботи в бъдеще?Експерти обсъдиха тази възможност по време на лекция в Лондонскя университет

Японската компания „Винкс” представи последната си разработка – „робот – сомелиер”. Високотехнологичният ценител на вино може да препоръча най-добрата бутилка, след като клиентът отговори на няколко въпроса и направи кратка дегустация. Човекоподобният робот вече е бил тестван в магазин в Токио и според експертите машината се справя много по-добре от хората сомелиери.

„Сладкият и горчивият вкус у всеки човек са различни и затова виното, препоръчано от експерти, не винаги е най-подходящо за всеки клиент”, обяснява Нацуми Хашимото от „Винкс”. 

Илън Мъск: Бъдещето на човечеството зависи от сливането му с роботитеСпоред него ежедневната зависимост на хората от технологиите ще се задълбочи с времето до степен, в която човешкият умен и мисленето на машините ще станат едно цяло

Сред другите открояващи се произведения в изложението е роботът-пазач, който разпознава човешки лица чрез изкуствения си интелект. Проектът за него е на китайска компания и изобретението може да се използва безпроблемно и на практика.

Креативното цвете

„Креативното цвете” пък, дело на разработчик от Ню Йорк, е произведение, което разпознава творческите натури чрез засичане на мозъчни импулси.

Някои проекти все още са в процес на развитие като например японският „робот-портиер”, който е и помощник при пазаруването. Когато бъде завършен, той ще може да разпознава 200 различни видове храни и да идентифицира хранителната им стойност. Компанията предвижда в близкото бъдеще помощникът да може да отиде сам на пазар.

Ще могат ли хората да сключват брак с роботи в бъдеще?Експерти обсъдиха тази възможност по време на лекция в Лондонскя университет

Над 110 местни и международни иноватори представят проектите си на изложението, което е първото по рода си в Япония. Очаква се да има над 63 000 посетители за всички три дни от събитието.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре