Влизащите на въоръжение догодина руски противокорабни ракети „Циркон” се очаква да се превърнат в смъртоносна заплаха за новите британски самолетоносачи, които още даже не са завършени, пише „Индипендънт”. Причината – защитните системи на авионосците не могат да спрат хиперзвуково оръжие.

„Циркон” използва за двигателя си кислород от атмосферата, а не от отделен резервоар, като така конструкцията на ракетата значително се олекотява. Тя лети със скорост от между 5 и 6 пъти тази на звука.

Радиусът й на действие не е толкова впечатляващ (значително под 500 км.), но може да се изстрелва както от ядрените суперкрайцери от клас „Киров” и подводниците от клас „Хъски”, така и от тежки бомбардировачи.

Очаква се системата официално да стане част от арсенала на Русия през 2018 г. „Индипендънт” отбелязва, че най-рано две години след това ще бъдат завършени самолетоносачите „Куин Елизабет” и „Принс ъф Уелс”, които поне към момента могат да се защитават само от ракети със скорост от до 3700 км/ч.

Според експерти ако бързо не бъде разработена нова система за отбрана при атаки с хиперзвуково оръжие, ще се наложи авионосците да стоят извън радиуса на действие на „Циркон”, а така ефективността на техните авиокрила ще е много по-ниска. Официалният коментар от Министерството на отбраната в Лондон е, че се отделя внимание на всички потенциални заплахи.

САЩ също разработва хиперзвукови ракети, но се смята, че те все още са на значително по-ранен етап.